Wat is een geotextiel van kokos

Een kokos geotextiel is een geweven of niet geweven textiel gemaakt van respectievelijk kokosdraden (filamenten) of kokosvezels. De kokosweefsels zijn openmazig en hebben een wat hogere trekweerstand dan de kokosvliezen, die een dichtere structuur hebben. Beide zijn volledig biologisch afbreekbaar.

Grondstoffen voor het maken van geotextielen van kokos

Zoals de benaming al aangeeft worden deze geotextielen gemaakt van 100 % kokosvezels of kokosdraden (filamenten). De kokosvliezen zijn minder stabiel dan de kokosweefsels waardoor de kokosvliezen aan beide zijden een zogenaamd “dragerweefsel” hebben. In het type “dragerweefsel” is de keuze tussen een heel licht pp grid/weefsel of een juteweefsel.

Recycling van geotextiel van kokos

In tegenstelling tot de kunststof geotextielen zijn deze volledig biologisch afbreekbaar en is recycling in
dit geval niet van toepassing.

Technieken voor productie van geotextielen van kokos

1/ Geweven / woven / weefsel.
2/ niet geweven / non-woven / vlies.

Toepassingen voor kokos geotextielen

Doordat de materialen biologisch afbreekbaar zijn worden de kokos geotextielen daar toegepast waar een tijdelijke oplossing gevraagd wordt. Dit zal meestal zijn als afdekking van taluds tegen erosie, anti-erosiematten, en om plantengroei te bevorderen en vast te houden in eerste groeifase.

Keuze voor het gebruiken van kokos geotextielen

Op taluds (al dan niet langs waterkant), vuilstortplaatsen, hellingen etcetera die snel tegen erosie moeten worden beschermd en waar de plantengroei (jonge aanplant, zaaigoed) de functie van het kokos geotextiel binnen paar jaar moet overnemen. De wortelstructuur van de planten zal de aarde later vasthouden en beschermen tegen erosie. Het geotextiel zal de eerste jaren de jonge aanplant beschermen, dient als een soort bevochtigingsreservoir en later als humus leverancier. Het plaatsen van het kokos geotextiel kan het beste op vlakke ondergrond nadat deze is ingezaaid. Het vastzetten van de kokosmatten kan het beste worden gedaan met onze houten pennen.

Bekijk hier onze mogelijkheden van geotextielen kokos: