Wat is geotextiel

Textiel is een materiaal, dat bestaat uit filamenten (eindloze draden) of vezels (korte stukjes draad). 

De samenhang in het (geo)textiele materiaal ontstaat o.a. door de grondstoffen te weven of door er vilt ( een soort harig vlies) van te vormen.

Geweven (woven, weefsel) is meestal tweedimensionaal en in uitzonderingen driedimensionaal (afstandsweefsel, slangen en zakken). Bij de vlies vorming is in tegenstelling tot de andere technieken geen garen nodig. Ook met losse vezels
kan een textiel materiaal gevormd worden (o.a. vilt, filtervlies, non-woven).

Grondstoffen voor het maken van geotextiel

De textiele grondstoffen kan men indelen in de volgende groepen:

Natuurlijke grondstoffen
1. Vezels van plantaardige afkomst (zie onze kokosweefsels, kokosvliezen en kokosrollen, meestal met drager van juteweefsel voor stabiliteit.)

2. Vezels van dierlijke afkomst. (wol, zijde etc., hierin hebben wij geen producten)

Kunstmatige grondstoffen.
1. Vezels met een natuurlijke oorsprong
hierin hebben wij voor het lichte geotextiel, ook genoemd gronddoek of anti-worteldoek, sinds enige tijd een milieuvriendelijk alternatief genaamd Duracover. Dit biobased geotextiel wordt gemaakt op basis van melkzuurketens.

2. Vezels met een synthetische oorsprong
Na de ontdekking van de polyamide vezel (nylon) volgden nog zeer veel andere vezels als polyester(PET), polyacril, polyurethaan, polyethene (PE), polypropeen(PP) en aramide. De meeste van de geotextielen worden nog gemaakt van synthetische grondstoffen.

 

Recycling van geotextiel

Ook geotextielen en folies worden, nadat ze hun functie hebben vervuld, aangeboden om te recycleren. Hier zullen we in de toekomst nog wel eens met een extra artikel over gaan uitwijden.

 

Technieken voor productie van geotextiel

Het “verbeteren” van de geotextielen voor specifieke toepassingen;
Additieven die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld bedoeld om het geotextiel uv-stabieler te maken of beter bestand tegen zoutwatermilieu. Een andere “uitzondering” is het inweven van lussen in het geotextiel. Dit zogenaamde lussenweefsel wordt voornamelijk gebruikt in waterbouwkundige toepassingen.
Indien gewenst kunnen wij naast de weergegeven standaard producten ook geotextielen leveren met bovengenoemde additieven en lussen. Graag zijn wij u hierin van dienst.

 

Toepassingen voor geotextiel

Geotextielen kunnen o.a.worden gebruikt voor dijkbescherming, erosiebescherming, anti-worteldoek,
versteviging of wapening van de ondergrond onder wegen, scheiding van grondsoorten en filtratie.

Keuze voor het gebruiken van geotextiel

Is er veel sterkte nodig dan zal keuze snel zal vallen op een geogrid of een weefsels
Is sterkte van minder belang maar is het voornamelijk te doen om scheiding van grondsoorten dan wordt meestal gekozen voor een vlies /non-woven. Vliezen/non-wovens worden ook vaak gebruikt in combinatie met folie. (tegen beschadiging van folie) Combinaties van verschillende materialen , ook wel composieten genoemd, worden ook gebruikt om een tekortkoming van het ene te compenseren met het andere.

Heeft u een vraag over het gebruik van geotextielen in uw specifiek project: wij zijn er graag voor u.